Maar hoe komt de situatie er precies uit te zien? De oude rotonde wordt verwijderd en daar komt een viaduct voor terug. Daarbij worden twee nieuwe rotondes geplaatst, één bij de oprit en één bij de afrit. Zo kan het doorgaande verkeer over het viaduct en het afslaande verkeer kan via de zijkanten eraf. Een grote taak! “Ja, het is echt van alles wat,” antwoord Vincent, “we begonnen het project met het aanleggen van de op- en afritten. Hierbij gebruikten wij een bypass, zodat het verkeer via de naast gelegen wegen kon passeren. Hierdoor was het verkeer van de oude wegen af en hadden wij het gebied waar de rotonde lag vrij om de werkzaamheden uit te voeren. De fasering had twee voordelen: één, de verkeersstroom bleef doorgaan en twee, de veiligheid kon gegarandeerd worden.”
Echter, was het werk niet zonder de nodige uitdagingen. “Het werk vindt vlak bij hoogspanningskabels plaats. Ondanks dat wij niet direct onder de masten aan het werk waren moesten wij voldoen aan veel eisen en werken met strikte regelgeving. Zo zat er met uitgraven een hoogte begrenzing op de machines en de vrachtwagens mochten niet kiepen. Voor de asfalteerwerkzaamheden maakte we daarom gebruik van vrachtwagens met een soort lopende band. Je moet je voorstellen dat er een stuk of twintig vrachtwagens met asfalt vanuit de stortbak naar de speciale vrachtwagen met de loopband op en af rijden. Deze speciale vrachtwagen levert het asfalt dan aan asfaltmachine. Er gaat dus door de extra machines en extra bezetting voornamelijk meer tijd in de logistiek zitten."
“Maar,” gaat Vincent verder, “dat is juist het leuke, die uitdaging in planning en logistiek. We hebben te maken met veel verschillende partijen op het werk, we zitten strak in de tijd en al ons klein materieel is elektrisch. Met goede contacten, warme communicatie en eens in de twee weken een overleg zorgen we ervoor dat we met zijn allen hetzelfde resultaat voor ogen houden en de taken op tijd afgerond zijn. Dit zorgt ervoor dat iedereen van elkaar op de hoogte is en stroomlijnt het werk.”
En of die stroomlijning belangrijk was. In week 18 van 2025 vond een weekendafsluiting plaats. Alles moest daarvoor geregeld en klaar zijn, want de onderdelen die dat weekend geplaatst werden kwamen met speciaal transport uit Duitsland. “Vanaf november 2024 zijn wij bezig geweest met het leggen van de puzzel voor het moment suprême: de plaatsing van de liggers van het viaduct. Deze liggers moesten zo snel mogelijk geplaatst worden, omdat de kraan die hiervoor nodig is op de plek moest staan waar de nieuwe rotondes zouden komen en juist het maken van deze rotondes is het meest tijdrovend in dit project.”
De vrijdagnacht van de weekendafsluiting kwamen de 35 meter lange liggers met speciaal transport uit Duitsland, zodat de volgende twee dagen de liggers door Holcon geïnstalleerd konden worden. “Vanwege de 50 meter lange vrachtwagens en de enorme kraan die benodigd waren voor deze operatie, hebben wij ervoor gekozen om de weg voor een weekend af te sluiten. Een bijkomstigheid was dat wij tijdens deze werkzaamheden zonder rijdend verkeer om ons heen de asfalteerwerkzaamheden langs de weg konden uitvoeren. Normaal zou je dit met afzettingen doen, maar zonder verkeer is het nog veiliger.”
Projectleider Arjan Radix van de provincie Drenthe is te spreken over de gang van zaken tijdens de weekendsluiting: “het plaatsen van liggers is een precisie werk waarin een goede samenwerking en afstemming met verschillende partijen noodzakelijk is. Dankzij deze samenwerking zijn de werkzaamheden goed verlopen. Ik wil iedereen die hierbij betrokken waren daarvoor danken.”